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HCFA Rulings are decisions of the Administrator that serve as precedent final 
opinions and orders and statements of policy and interpretation. They provide 
clarification and interpretation of complex or ambiguous statutory or regulatory 
provisions relating to Medicare, Medicaid, Utilization and Quality Control Peer 
Review, and related matters. 
 
HCFA Rulings are binding on all HCFA components, the Provider Reimbursement 
Review Board and Administrative Law Judges who hear Medicare appeals. These 
decisions promote consistency in interpretation of policy and adjudication of 
disputes. 

This Ruling clarifies the position of the Health Care Financing Administration 
concerning the weight to be given to a treating physician's opinion in determining 
Medicare Part A coverage of inpatient care in a hospital or skilled nursing facility. 
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MEDICARE PROGRAM 

Hospital Insurance Benefits (Part A) 

WEIGHT TO BE GIVEN TO A TREATING PHYSICIAN'S OPINION IN DETERMINING 
MEDICARE COVERAGE OF INPATIENT CARE IN A HOSPITAL OR SKILLED NURSING 
FACILITY 

Purpose: This Ruling clarifies the position of the Health Care Financing 
Administration (HCFA) concerning the weight to be given to a treating physician's 
opinion in determining coverage of inpatient hospital and skilled nursing facility 
care. (This Ruling does not by omission or implication endorse the application of the 
treating physician rule to those types of services that are not discussed in this 
Ruling.) 
 
 
Citations: Sections 1154, 1156, 1814(a), 1862(a)(1), 1869 and 1879(a) of the 
Social Security Act (42 U.S.C. 1320c-3, 1320c-5, 1395f(a), 1395y(a)(1), 1395ff and 
1395pp(a)); 42 CFR §§405.706(a), 424.10, 424.13, 424.14, 483.20(a) and 483.40. 
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Pertinent history: Two 1991 decisions by the United States Court of Appeals for 
the Second Circuit remanded cases to the Secretary of the Department of Health 
and Human Services (the Department) to explain the weight the Department gives 
to the opinion of the treating physician when making Medicare Part A inpatient 
hospital coverage determinations. (State of New York o/b/o Holland v. Secretary of 
Health and Human Services, 927 F.2d 57 (2nd Cir. 1991); State of New York o/b/o 
Stein v. Secretary of Health and Human Services, 924 F.2d 431 (2nd Cir. 1991). 
 
Under section 1814(a) of the Social Security Act (the Act), a physician's certification 
of the need for services is a condition for payment of those services to be made 
under the Medicare program. In the case of inpatient hospital or skilled nursing 
facility (SNF) services, the physician's certification of the medical need for the 
services is only the first step in determining whether those services will be covered. 
A patient usually is admitted to a hospital only upon the advice of the treating 
physician. Therefore, for inpatient hospital services to be covered under Part A, one  
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of the following physician certification provisions must be met: 
 

• For inpatient services of hospitals other than psychiatric hospitals, section 
1814(a)(3) of the Act and 42 CFR 424.13 provide that a physician certify 
that the services the patient receives must be furnished on an inpatient 
basis for the patient's medical treatment or that inpatient diagnostic study is 
medically required. 

• For inpatient services of psychiatric hospitals, section 1814(a)(2)(A) of the 
Act and 42 CFR 424.14 provide that a physician certify that the inpatient 
psychiatric services the patient receives are required for diagnostic study or 
for treatment that could reasonably be expected to improve the patient's 
condition. 

• For inpatient hospital services in connection with the care, treatment, filling, 
removal, or replacement of teeth or structures directly supporting the teeth, 
section 1814(a)(2)(D) of the Act provides that a physician certify that 
because of the individual's underlying medical condition and clinical status or 
the severity of the dental procedure, hospitalization is  
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required in connection with the provision of these services. 
 
In addition, 42 CFR 424.13(f) provides that, at the option of a hospital other than a 
psychiatric hospital, extended stay review by its utilization review committee may 
take the place of the second and subsequent certifications for cases not subject to 
the Medicare prospective payment system and for day-outlier cases under the 



prospective payment system. Under 42 CFR 424.14(e), the same recertification 
provision applies for psychiatric hospitals. 
 
For SNF services, section 1814(a)(2) of the Act specifies that payment for SNF 
services may be made only if a physician, or nurse practitioner or clinical nurse 
specialist working with a physician, certifies that an individual needs daily skilled 
nursing care or other skilled rehabilitation services, which as a practical matter can 
only be provided in a SNF on an inpatient basis, for any condition for which the 
individual was receiving inpatient hospital services before transfer to the SNF. 
 

 
 

HCFAR 93-1-5 
 

In the case of SNF services, 42 CFR 483.20(a) provides that an individual will be 
admitted to a SNF only if the SNF has a physician order for the individual's 
immediate care at the time of admission. Under 42 CFR 483.40, a physician must 
sign a recommendation that an individual be admitted to a SNF, and each SNF 
resident must remain under the care of a physician. A physician must supervise the 
medical care of each resident, visit each resident at least once every 30 days for 
the first 90 days after admission, and at least once every 60 days thereafter. At 
each visit, the physician must review the resident's total program of care, including 
medications and treatments. The physician must also write, sign, and date progress 
notes at each visit, and sign and date all orders. Under 42 CFR 483.40(c) and (e), 
after the initial physician visit, a physician may delegate alternate visits to a 
physician assistant, nurse practitioner, or clinical nurse specialist. 
 
The general approach to coverage that underlies these certification requirements 
can be traced back to the Congressional committee reports that accompanied the 
enactment of the Medicare program in 1965. The Senate Finance Committee 
emphasized "that the physician is to be  
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the key figure in determining utilization of health services -- and … it is a physician 
who is to decide upon admission to a hospital, order tests, drugs, and treatments, 
and determine the length of stay." (Report of the Committee on Finance, U.S. 
Senate, to accompany H.R. 6675, the Social Security Amendments of 1965 (S. Rep. 
No. 404, Part I, 89th Cong., 1st Sess. 46 (1965)).) This reasoning is repeated in 
regulations at 42 CFR 424.10.  
 
However, meeting the coverage rule requiring the physician’s certification does not 
guarantee that the care provided will be covered. In order to be covered under 
Medicare Part A, the care must also be "reasonable and necessary". There has 
always been a statutory prohibition against payment under the Medicare program 
for services that "... are not reasonable and necessary for the diagnosis or 
treatment of illness or injury...". (See section 1862(a)(1) of the Act). Section 
1869(a) of the Act makes clear that the final decision concerning entitlement to 
benefits is the Secretary's alone: 
 



The determination of whether an individual is entitled to benefits under part A 
or part B, and the determination of the amount of benefits under part A or 
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part B, and any other determination with respect to a claim for benefits under 
part A or a claim for benefits with respect to home health services under part 
B shall be made by the Secretary in accordance with regulations prescribed by 
him. 

 
See also State of New York o/b/o Bodnar v. Sullivan, 903 F.2d 122, 125 (2d Cir. 
1990); see also Goodman v. Sullivan, 891 F.2d 449, 450-51 (2d Cir. 1989). 
 
The Medicare Part A fiscal intermediary or the peer review organization (PRO) acts 
as a medical review entity for the Secretary. (See section 1154 of the Act for a 
description of the functions of peer review organizations.) Historically, these entities 
have been given very wide discretion in deciding whether or not an inpatient 
hospital stay or skilled nursing stay was "reasonable and necessary" for the 
diagnosis or treatment of a particular patient's condition. The medical review entity 
is charged with acting in accordance with the Medicare law, regulations, national 
coverage instructions, and accepted standards of medical practice. The decisions of 
these entities will be the final decisions in such matters unless they are appealed 
under section 1869 of the Act. 
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In the vast majority of cases, if the attending physician's certification of the medical 
need for the services is consistent with other records submitted in support of the 
claim for payment, the claim is paid. However, if the medical evidence is 
inconsistent with the physician's certification, the medical review entity considers 
the attending physician's certification only on a par with the other pertinent medical 
evidence. The review entity also considers factors such as the condition of the 
patient upon admission, the nature of the primary diagnosis, the existence of co-
morbid conditions, or the actual course of the patient during the confinement 
(including treatment and progress toward recovery). This function helps insure that 
each practitioner complies with the basic obligations mandated by section 1156(a) 
of the Act: 
 

It shall be the obligation of any health care practitioner and any other person 
(including a hospital or other health care facility, organization, or agency) 
who provides health care services for which payment may be made (in whole 
or in part) under this Act, to assure, to the extent of his authority that 
services or items ordered or provided by such practitioner or person to 
beneficiaries and recipients under this Act-- 
1) will be provided economically and only when, and to the extent, medically 

necessary; 
2) will be of a quality which meets professionally recognized standards of 

health care; and  
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3) will be supported by evidence of medical necessity and quality in such 
form and fashion and at such time as may reasonably be required by a 
reviewing peer review organization in the exercise of its duties and 
responsibilities. 

 
In determining whether the health care services provided were reasonable and 
necessary, the medical review entity confines its review to the medical record 
associated with the inpatient stay, which is a discrete past event. There is no 
opportunity for a physical examination of the patient by the medical review entity. 
No judgment of the probable future course of the patient, such as whether the 
patient could reasonably be expected to participate in substantial gainful activity, is 
expected. The only questions that can be considered based on the evidence in the 
medical record are the reasonableness and necessity of the patient's admission to 
the institution and the necessity of his or her continued stay. Both are discrete past 
events that can only be reviewed from a documentary medical record. Although the 
physician must make prospective judgments about the need for initial and 
continuing inpatient care, the medical review entity has the benefit of hindsight in 
reviewing a case retrospectively. For this reason, the review criteria set forth in 
regulations, Rulings, and other pertinent guidelines  
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recognize that a physician's opinion and medical judgment should be evaluated in 
terms of the information available to the physician at the time.1  These criteria 
recognize that medical judgments may not always be clear cut at any given point in 
time and permit reasonable leeway in questionable situations, as long as the 
evaluation is diligent and ongoing. Section 1879(a) of the Act provides for a 
limitation of liability if neither the provider nor the patient knows, or could 
reasonably be expected to know, that the care is not covered because it is not 
reasonable and necessary or constitutes custodial care. 

 
As a result of the relationship that develops between a physician and his or her 
patient, the physician is in a unique position to incorporate complete medical 
evidence in  
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patient medical records, including his or her opinions and the pertinent medical 
history of the patient. In effect, a treating physician controls the documentation 
supporting his or her opinion as to appropriate treatment. In creating the medical 

                                                           
1 For example, HCFAR 85-2 contains detailed criteria for use in distinguishing inpatient 

rehabilitative care in rehabilitation hospitals as opposed to skilled nursing and other levels of care. The 
information used to evaluate the need for this inpatient rehabilitative care, given in HCFAR 85-2, should 
be reflected in the patient's medical record. 



assessment, medical history, and discharge notes that become part of the medical 
record, the physician has ample opportunity to explain in detail why the course of 
treatment was appropriate in the context of that patient's acute condition and 
medical history. In addition, the physician has the opportunity to describe and 
explain aspects of the patient's medical history that may not otherwise be apparent. 
Thus, the physician is responsible for ensuring that the patient's record includes 
complete medical information, and this information is the basis for determining the 
appropriateness of the prescribed treatment. The final determination by the medical 
review entity should not be based solely on the physician's opinion, but should 
reflect its evaluation of all documentation contained in the medical record. 
 
We note that the criteria governing how the medical review entity makes its 
determination do not discount the role of the treating physician. Frequently, the 
medical review  
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entity's determination of whether the course of treatment was reasonable and 
necessary may turn on the comprehensiveness of the evidence furnished by the 
physician as to the condition of the patient and the medical factors that bear upon 
his or her treatment. 
 
To summarize, in order to fulfill its obligations to determine whether payment 
should be made for Part A benefits, the medical review entity "looks behind" the 
information provided by the treating physician and makes an initial determination 
based on all the evidence available from the medical record. The information 
provided by the physician, including the initial certification of inpatient care, the 
accompanying medical history, medical assessment, discharge notes, and any 
subsequent certification by a hospital or a skilled nursing facility's utilization review 
committee, is considered evidence, but not presumptive evidence, that an 
admission or continued stay is reasonable and necessary. (See 42 CFR 405.706(a).) 
However, the medical review entity is still responsible for judiciously applying the 
review criteria published by the Department to the accompanying medical evidence. 
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Ruling: It is HCFA's Ruling that no presumptive weight should be assigned to the 
treating physician's medical opinion in determining the medical necessity of 
inpatient hospital or SNF services under section 1862(a)(1) of the Act. A physician's 
opinion will be evaluated in the context of the evidence in the complete 
administrative record. Even though a physician's certification is required for 
payment, coverage decisions are not made based solely on this certification; they 
are made based on objective medical information about the patient's condition and 
the services received. This information is available from the claims form and, when 
necessary, the medical record which includes the physician's certification. 
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EFFECTIVE DATE 
 
This Ruling is effective May 18, 1993 
 
DATED: May 18, 1993 
 
 

William Toby 
Acting Deputy Administrator, 
Health Care Financing Administration  


