
                                    

  

 

        
 

 

 
 

 

 
 

 

 

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── 

CMS Rulings   Department of Health
and Human Services 

Centers for Medicare & 
Medicaid Services 

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── 
Ruling No.: CMS-1423-R Date: January 1, 2009
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── 

CMS Rulings are decisions of the Administrator that serve as 

precedent final opinions or orders or statements of policy or 

interpretation. They are published under the authority of the 

Administrator of the Centers for Medicare & Medicaid Services 

(CMS). 

CMS Rulings are binding on all CMS components, on all Health & 

Human Services (HHS) components that adjudicate matters under 

the jurisdiction of CMS, and on the Social Security 

Administration (SSA) to the extent that components of the SSA 

adjudicate matters under the jurisdiction of CMS. 

This Ruling sets forth CMS’ decision to phase-in the 

correction of an error in the locality assignments of Austin 

County and Houston County, Texas. The correction will be 

phased in over the first three quarters of calendar year (CY) 

2009 by making quarterly payments to physicians, 

practitioners, providers and suppliers furnishing services 

paid under the Physician Fee Schedule (PFS) and the Ambulance 
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Fee schedule in Austin County and Houston County, Texas. The 

phase-in payments will be made following the first, second, 

and third quarters of CY 2009. The phase-in payments will 

cease after the third quarter 2009 payment is made. 

MEDICARE PROGRAM 

Medicare Supplemental Medical Insurance (Part B) 

PHASE-IN OF CORRECTION TO PAYMENT LOCALITY ASSIGNMENT FOR 

AUSTIN COUNTY AND HOUSTON COUNTY TEXAS 

CITATIONS: Section 1848(e) of the Social Security Act (the 

Act). July 2, 1996 Physician Fee Schedule (PFS) proposed rule 

(61 FR 34654 through 34655) and November 22, 1996 PFS final 

rule with comment period for Calendar Year (CY) 1997 

(61 FR 59497). October 31, 1997 PFS final rule with comment 

period for CY 1998 (62 FR 59260). 

BACKGROUND 

In the CY 1997 PFS proposed rule, as part of the revised 

payment locality structure that reduced the number of 

localities from 210 to 89, we proposed to move Austin County, 

Texas from the South East Rural Texas locality (locality 03) 

to the Rest of Texas locality (locality 99). In that same 

rule, we proposed to move Houston County, Texas from the North 

East Rural Texas locality (locality 02) to the Rest of Texas 
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locality (locality 99). These proposed locality configuration 

changes were adopted as final in the CY 1997 PFS final rule 

with comment period. In the CY 1998 final rule with comment 

period, we included a listing of the counties included in each 

of the PFS localities in Addendum G. Per Addendum G, the 

Austin Metro locality (locality 31) includes only Travis 

County; Austin County is not included in the Austin Metro 

locality. Likewise, the Houston Metro locality includes only 

Harris County; Houston County is not included in the Houston 

Metro locality. Since neither Austin County nor Houston 

County is included in the Austin Metro or Houston Metro 

locality (or in any other specific locality description in 

Addendum G), both Austin County and Houston County fall within 

the “all other counties” that are included in the Rest of 

Texas locality. However, we recently discovered that since 

1997, Austin County and Houston County in Texas have been 

grouped with the Austin Metro and Houston Metro localities, 

respectively, instead of the Rest of Texas locality as we 

specified in our final rules. (We note that neither Austin 

County nor Houston County is contiguous to the Austin Metro or 

Houston Metro locality). Consequently, physicians, 

practitioners, and other suppliers furnishing services paid 

under the PFS in Austin County and Houston County have been 

paid for those services using the geographic practice cost 
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indexes (GPCIs) for the Austin Metro and Houston Metro 

localities, respectively, instead of those for the Rest of 

Texas locality. Additionally, ambulance fee schedule payments 

to ambulance providers and suppliers furnishing services in 

Austin County and Houston County have been calculated using 

the practice expense (PE) GPCIs for the Austin Metro and 

Houston Metro localities, respectively (since a portion of the 

ambulance fee schedule payment is geographically adjusted 

using the PE GPCIs). 

The correction of the locality assignments for Austin 

County and Houston County will be phased in over the first 

three quarters of CY 2009 by making quarterly payments to 

physicians, practitioners, providers, and suppliers furnishing 

services paid under the Physician Fee Schedule (PFS) and the 

ambulance fee schedule. 

Effective January 1, 2009, we will correct our payment 

files to include Austin County and Houston County, Texas in 

the Rest of Texas locality instead of the Austin Metro and 

Houston Metro localities, respectively. As a result of this 

correction, payments to physicians, practitioners, and 

providers and suppliers in these counties under the PFS and 

ambulance fee schedule will be reduced (because the GPCIs for 

the rest of Texas locality are lower than the GPCIs for the 

Austin Metro and Houston Metro). Although the correction of 
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this error is necessary, we are concerned about the impact of 

the lower payment rates on the physicians, practitioners, 

providers and suppliers who furnish services in Austin County 

and Houston County, as well as the potential impact on 

beneficiary access to physician and ambulance services in 

these counties. In order to allow for a period of adjustment, 

the Medicare contractor for Texas (TrailBlazer) will make a 

separate phase-in payment to each physician, practitioner, 

provider and supplier that has furnished PFS or ambulance fee 

schedule services in Austin County and Houston County, 

following each of the first three quarters of CY 2009. 

Effective January 1, 2009, for services paid under the 

PFS, the usual claims-based payments will be made for services 

paid under the PFS, based on the appropriate CY 2009 GPCIs for 

the Rest of Texas payment locality. A separate phase-in 

payment will be made through lump sum quarterly payments which 

will be calculated based upon a percentage add-on to the 

claims-based payments for the quarter. For services paid 

under the PFS, the percentage add-on reflects one-half of the 

difference between the CY 2009 GAF for the Rest of Texas 

locality and the CY 2009 GAF for the Austin Metro and Houston 

Metro localities, respectively. This percentage add-on will 

be applied to the amount paid to each physician, practitioner, 

and supplier during the quarter. We have decided to use the 
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GAFs for each of the respective localities as a proxy to 

calculate the average payment amount difference between the 

Rest of Texas locality and the Austin Metro and Houston Metro 

localities. Using GAFs, the percentage add-on for services 

paid under the PFS will be 2.2 percent for physicians, 

practitioners, and suppliers in Austin County and 3.5 percent 

for physicians, practitioners, and suppliers in Houston 

County. 

Effective January 1, 2009 for services paid under the 

ambulance fee schedule, the usual claims-based payments will 

be made for services furnished in Austin County and Houston 

County using the CY 2009 PE GPCI for the Rest of Texas 

locality. Although we use the GAFs as a proxy to calculate 

the average payment amount differences between the Rest of 

Texas locality and the Austin Metro and Houston Metro 

localities under the PFS, no similar identifiable proxy is 

available for services paid under the ambulance fee schedule. 

Therefore, the separate phase-in payment for ambulance 

providers and suppliers will be equal to one-half of the 

difference between the actual payments under the ambulance fee 

schedule during the quarter (calculated based upon the PE GPCI 

for Rest of Texas locality) and the payment amounts calculated 

as if they had been based upon the PE GPCIs for the Austin 

Metro and Houston Metro localities, respectively. 
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The quarterly phase-in payments will apply to PFS and 

ambulance fee schedule services furnished on or after 

January 1, 2009 and be calculated based upon the amount paid 

during the quarter. PFS and ambulance fee schedule services 

furnished in Austin County and Houston County Texas with dates 

of service prior to January 1, 2009 will be paid based on the 

Austin Metro and Houston metro localities, respectively, and 

will not be included in the quarterly phase-in payment 

calculations. 

The quarterly phase-in payments will be made following 

the first, second and third quarters of CY 2009. The phase-in 

payments will cease after the third quarter 2009 payment is 

made. We will issue a technical direction letter instructing 

TrailBlazer on how to administer the quarterly payments. 
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EFFECTIVE DATE 

This Ruling is effective January 1, 2009. 

Dated: December 12, 2008 

Kerry Weems 

Acting Administrator, 


Centers for Medicare & Medicaid 


Services. 



